Vietnamese treebank construction and entropy

1  
Vietnamese treebank construction and entropy-based error detection
http://repository.vnu.edu.vn/handle/VNU_123/28373
#treebank
#naturallanguageprocessing
#treebankconstructionprocess
Treebanks, especially the Penn treebank for natural language processing (NLP) in English, play an essential role in both research into and the application of NLP.
However, many languages still lack treebanks and building a treebank can be very complicated and difficult.
This work has a twofold objective.
Firstly, to share our results in constructing a large Vietnamese treebank (VTB) with three levels of annotation including word segmentation, part-of-speech tagging, and syntactic analysis.
Major steps in the treebank construction process are described with particular regard to specific Vietnamese properties such as lack of word delimiter and isolation.
Those properties make sentences highly syntactically ambiguous, and therefore it is difficult to ensure a high level of agreement among annotators.
Various studies of Vietnamese syntax were employed not only to define annotations but also to systematically deal with ambiguities.

Tin tức
Nên sử dụng kem trắng da của Đức vào ban đêm, tại sao?

Làn da trắng sáng, săn chắc, mịn màng và khoẻ mạnh là niềm mơ ước của rất nhiều chị em phụ nữ. Bất cứ ai cũng luôn khao khát mình sở hữu làn da đẹp, mịn và trắng trẻo. Tuy nhiên, sắc tố da hơi đen sạm và do phải …

Tin tức
Những lợi ích của phòng xông hơi đá muối đối với cơ thể con người

Áp lực công việc, môi trường độc hại đã làm sức khỏe, làn da của con người ảnh hưởng không hề nhỏ. Chính vì vậy việc xuất hiện những phòng xông hơi đá muối đã phần nào giải quyết phần nào những căng thẳng và mệt mỏi lên con người. …

Tin tức
Các khác biệt từ xe tải chở hàng quận 8

Hiện nay, đời sống chúng ta luôn không ngừng có các phát triển và đổi mới trong cách sống, con người cũng luôn cố gắng tìm đến môi trường mới để cải thiện tốt hơn về cuộc sống thường ngày của mình. Để hỗ trợ và đưa thêm cho con …